504 Views

Zece sfaturi oferite tinerilor scriitori de catre Stephen King, se potrivesc perfect, cu mici adaptari, BJJ-ului. Daca vrei sa afli mai multe despre Stephen King, ai AICI un TOP 10 al filmelor realizate dupa cartile sale.

1. First compete for yourself, and then worry about the audience. (Participa la competitii pentru tine si de-abia dupa aceea preocupa-te de ce cred ceilalti)

Cred ca cel mai bun lucru in BJJ este formatul competitional. Poti lupta cu un adversar dand tot ce ai mai bun din tine, cu risc redus sa te accidentezi. Competitiile te invata foarte multe lucruri si nu doar despre BJJ, ci si despre tine. Din pacate, multi practicanti se tem sa participe la competitii, pentru ca se gandesc ce vor spune cei din jur, in cazul unei infrangeri. Te-ai intrebat vreodata asta: “daca as putea sa particip la o competitie intr-o tara straina, unde nu ma cunoaste nimeni si nu s-ar afla rezultatul participarii mele, m-as inscrie la competitie?”. Daca raspunsul este da, inseamna ca iti pasa prea mult de ce cred cei din jur.

2. Don’t obsess over perfect technique. (Nu te stresa cu perfectiunea tehnica)

Exista o zicala in comunitatea BJJ care spune asa: “Atatia instructori, atatea modalitati de a preda armbar din garda inchisa”. Nu exista zicala, dar o putem crea noi. BJJ-ul e departe de rigurozitatea tehnica din kata. Vei afla in timp ca stilul se va adapta el la tine si nu tu la el. Tehnicile trebuie executate astfel incat sa respecte principiile si nu toate detaliile.

3. Watch, watch, watch. (Priveste, priveste, priveste)

Ma mandresc cu faptul ca sunt instructor auto-didact. Sau un instructor “de Youtube” 🙂 Cred ca un aport imens la evolutia unui sportiv sau antrenor este numarul de ore petrecute cu invatarea vizuala: instructionale, meciuri, seminarii, sparringurile colegilor de antrenament etc. Imi rezerv in medie 2 ore pe zi pentru a fi la curent cu materialele filmate care apar in comunitate.

4. There are two secrets to success: “I stayed physical healthy, and I stayed married.” (Exista doua secrete catre obtinerea succesului: “M-am mentinut sanatos si casatorit)

Mai simplus spus, daca faci BJJ, esti sanatos, iubesti si esti iubit, nu-ti poti dori mai mult 😉

5. Learn one technique at a time. (Invata tehnicile pe rand)

Asta este unul dintre pacatele incepatorilor. Sar peste aprofundarea tehnicilor, incercand sa invete inca una si inca una… Da timp tehnicilor sa iti ofere tot ce sunt capabile.

5. Eliminate distraction. (Elimina perturbarea)

Este atributul nr. 1 pe care il cerem la antrenamentul competitional al Absoluto: focusarea. Nu trebuie sa ai calitati fizice de exceptie, nici macar un BJJ iesit din comun, ci doar atitudinea potrivita. Asta inseamna ca atunci cand esti in sala, trebuie sa fii doar acolo, in special cu gandul. Uita in special de telefon, pe durata antrenamentului!

7. Stick to your own style. (Mentineti stilul personal)

Ma mandresc ca am reusit sa imprim la Absoluto aceasta abordare. Avem sportivi cu stiluri de lupta foarte diferite. Un exemplu: competitorii nostri de top au garzi diferite. Camil Moldoveanu – demigarda, Dinu Bucalet – butterfly, Alin Pica si Mihai Handrea – De La Riva, Andrei Muscalu – spider etc. De altfel, la scoala de antrenori am invatat ca ultima etapa in procesul de invatare, duypa “maiestrie”, este “stilul personal”.

8. Take a break. (Ia o pauza)

Despre BJJ n-as putea spune ca “ce e mult, strica”. Cred ca niciodata nu e prea mult 🙂 Insa o pauza de la sparring prea mult si focusare pe drilluri sau un singur antrenament pe zi, in loc de doua, in cazul competitorilor, poate aduce beneficii mari.

9. You become better by sparring. (Devii mai bun prin sparring)

Esenta BJJ-ului este sparring-ul. Si cu asta am spus tot ce era de spus la acest punct.

10. BJJ is about getting happy. (BJJ-ul este despre cum sa devii fericit)

Ultimul punct este cel mai important. BJJ-ul trebuie sa fie o sursa de bucurie. Conteaza mai putin centurile sau medaliile, ci cum te simti atunci cand practici si personale care te inconjoara.

de Tudor Mihaita

Untitled