6 sfaturi pentru auto aparare. Primul sfat este elementul cheie pentru a putea reactiona!

In acest articol va vom prezenta cateva sfaturi generale, ce pot fi aplicate in situatiile de autoaparare.

Nu permite persoanelor agresive sa se apropie de tine. O prima regula de aur atunci cand spiritele se inflameaza si esti intr-o situatie tensionata, cu o alta persoana ce devine agresiva verbal, este sa nu ii permiti sa se apropie prea mult de tine. O distanta minima la care mai poti reactiona este distanta de un brat intins fata de cealalta persoana. Daca ii permiti sa se apropie mai mult de atat, esti in pericol real sa nu poti reactiona la o eventuala agresiune. Timpul de reactie scade considerabil atunci cand sunteti fata in fata, astfel ca daca va initia o actiune, foarte probabil nu vei avea reactia necesara sa te aperi. Poti folosi trei abordari pentru a realiza asta si anume: pas in spate, rugaminte verbala sa-si mentina distanta iar, ca ultima solutie, palma pe umar cu bratul intins. De obicei ultima varianta poate fi interpretata mai putin pozitiv, in special de persoanele agresive si aflate sub influenta alcoolului, asa ca fii gata sa reactionezi daca va fi nevoie.

Conflictele cu arme albe. Daca esti pus in fata unei situatii unde va trebui sa infrunti un adversar inarmat, prima si cea mai buna solutie este sa fugi, daca poti, in special daca vorbim de cutite. Daca asta nu e o optiune, incearca sa gasesti la randul tau o arma, orice poate fi folosit pentru a-ti extinde alonja (cutit, sticla, ranga, lemn, etc). O alta solutie impotriva armelor de tip bata, este sa inchizi distanta foarte repede, nepermitand agresorului sa incarce lovitura si sa loveasca, dar va trebui sa lupti in clinch.

Mentine atacatorii intr-o linie. Daca ai in fata mai multi agresori, incearca sa te deplasezi in asa fel in jurul lor, incat sa nu te poata inconjura si sa ii tii intr-o linie, astfel sa lupti cu unul singur la un moment dat. Deplasarea specifica artelor martiale de striking ajuta foarte mult.

Evita sa ajungi la sol daca sunt mai multi agresori.  Lupta la sol este de evitat atunci cand esti atacat de mai multi agresori. Evita clinch-ul, iar daca cumva ajungi la sol, cauta sa te ridici cat mai repede, pentru a evita eventuale lovituri de picior la cap.

Preventia. Ca in multe alte domenii, cea mai eficienta solutie pentru a evita o problema este pur si simplu preventia. Fii in permanenta constient de zona in care te afli si de ce ai imprejur. Daca se ajunge la schimburi de cuvinte agresive, incearca sa dezamorsezi situatia inainte ca lucrurile sa escaleze. Cea mai sigura metoda de a face asta este de a empatiza cu agresorul si de a ii da dreptate, acolo unde este posibil, totul pe un ton foarte calm.

Fii pregatit. Exista si situatii in care, inevitabil, se va ajunge la lupta fizica. In acel moment, este foarte important sa fii pregatit din punct de vedere fizic, mental si tehnic. Singura cale de a fi pregatit din toate cele trei puncte de vedere este sa faci arte martiale, indiferent ca faci striking sau grappling.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.