de Gabriel Necula
Acest articol are scopul de a-ti oferi o perspectiva de ansamblu asupra artelor martiale pentru cei ce inca nu s-au apucat si ar dori sa o faca.
In primul rand, putem clasifica artele martiale dupa fazele de lupta pe care le abordeaza:
1. Arte martiale de striking. Sunt artele martiale ce te invata cum sa lovesti adversarul folosind membrele. Unele stiluri te vor invata predominant lovituri de brat sau picior, altele vor combina loviturile de brat cu cele de picior in egala masura sau unele chiar vor interzice loviturile de picioare in curicula lor. Cateva exemple de arte martiale de striking:
– Boxul, unde vei invata lovituri de brat
– Kickboxul, unde vei invata lovituri de brat,picior si genunchi.
– Muay Thay-ul, unde vei invata lovituri de brat, picior, coate si genunchi.
AM de striking iti ofera posibilitatea sa inchei o lupta in mai putin de 5 secunde, daca conectezi o lovitura / o serie. In schimb, au dezavantajul ca, in ciuda faptului ca in unele se lucreaza partea de clinch in picioare, nu vei fi invatat cum sa abordezi o lupta cu un grappler, lucru ce se poate dovedi catastrofal intr-o confruntare cu un practicant de grappling. Mai au si marele avantaj ca iti ofera o sansa decenta in situatiile in care trebuie sa confrunti adversari multipli, dar despre acest subiect vom discuta mai incolo.
In final, o secventa cu striking-ul in MMA.
2. Artele martiale de grappling. Artele martiale de grappling au castigat in reputatie si in amploare foarte mult dupa ascensiunea Jiu Jitsu-lui Brazilian si aparitia conceptului de Mixed Martial Arts. AM de grappling sunt artele martiale ce presupun intrarea in clinch cu adversarul, proiectarea acestuia la pamant si, in functie de regulament, fixarea acestuia la sol sau finalizarea prin procedeu articular sau strangulare. In functie de stilul antrenat, vei aborda si situatiile de autoaparare si de striking versus grappling, in special in Jiu Jitsu. Exemple de stiluri de grappling:
– Jiu Jitsu Brazilian, unde vei invata sa proiectezi, sa fixezi si sa finalizezi adversarul precum si abordari de autoaparare. In BJJ se lucreaza atat cu kimono cat si fara.
Demian Maia, un reprezentant al Jiu Jitsu-lui in UFC-ul de astazi. Mai jos un meci de-al lui controlat cap coada prin Jiu Jitsu.
– Judo, unde vei invata sa proiectezi, sa fixezi si, cu anumite limite, sa finalizezi adversarul. In Judo se lucreaza doar cu kimono si cu prize pe acesta. Nu permite procedee de proiectare ce presupun intrarea la picioare.
Ronda Rousey, o exponenta a Judo-ului in MMA.
Lupte Libere
– Vei invata sa proiectezi si sa fixezi adversarul atunci cand nu poti face prize pe kimono. In principiu, permite orice procedeu de proiectare.
Daniel Cormier, un reprezentant al luptelor libere in UFC
Lupte greco-romane
– Vei invata cum sa proiectezi si sa fixezi adversarul cand nu poti face prize pe kimono. Este limitat la procedee ce presupun prize de la brau in sus.
Randy Couture, un exemplu de luptator ce a folosit intens clinch-ul din luptele greco romane pentru a castiga in UFC.
Stilurile de grappling au o eficienta foarte mare in lupta 1 contra 1, de multe ori superioara artelor martiale de striking. Aceasta superioritate este cauzata de mai multi factori:
a) Striker vs Grappler. In grappling, in functie de antrenor, vei aborda si cum sa duci un striker la sol. Astfel ca vei fi antrenat pentru situatiile impotriva strikerilor. In schimb, in stilurile de striking nu se abordeaza niciodata problema grapplerilor si cum pot fi anihilate tehnicile acestora. Sau daca este abordata tema, este abordata superficial si total gresit, mergand pe premiza ca o intrare la procedeu poate fi anihilata cu lovituri. Daca putem invata ceva din ultimii 20 de ani de arte martiale mixte, este ca grappling-ul se anihileaza tot cu grappling, nu cu striking.
Un exemplu concret al acestei situatii este meciul dintre Randy Couture (grappler) si boxeorul James Toney la UFC 118.
b) Reactii naturale. In grappling, de cele mai multe ori reactia naturala pe care o are un om pus intr-o situatie dificila este exact reactia gresita si cea pe care o astepta adversarul pentru a o specula. Datul spatelui din control lateral, incercarea de a impinge adversarul cu mainile intinse din control deasupra, exemplele sunt foarte multe. Este suficient sa faceti un antrenament de grappling pentru a realiza acest lucru.
c) Factorul „noroc”. Noroc este trecut in ghilimele deoarece nu exista cu adevarat. De obicei cand spunem ca un luptator a castigat pe noroc, acesta a castigat cu ajutorul unui detaliu foarte mic in tehnica executata de el sau un detaliu mic gresit in tehnica executata de adversar. Acest lucru se poate intampla mai usor in striking, decat in grappling. In striking, mai ales in cazuri de autoaparare unde nu exista manusi, astfel ca loviturile pot intra mai usor, blocajele devenind mult mai ineficiente si management-ul distantei si al timing-ului devenind mult mai importante. In grappling, odata intrat in clinch, lupta e deja in favoarea grapplerului cu mult. Mai mult, adversarul daca nu stie grappling si isi urmeaza reactiile naturale, va fi foarte greu sa mai anihileze grapplerul. Acest lucru este amplificat odata ce se ajunge la sol si loviturile devin ineficiente si tehnicile si cunostintele de grappling devin totul.
Desi grappling-ul este foarte eficient 1 contra 1, in situatiile in care esti depasit numeric, sansele de victorie prin grappling scad dramatic, deoarece esti expus loviturilor de picior la cap odata ce esti la sol.
3. Arte martiale ce includ atat o componenta de striking cat si o componenta de grappling. Exista si stiluri de arte martiale ce includ atat striking cat si grappling, in diferite proportii. Putem aici include Combat Sambo, Wu-Shu, etc.
Acestea iti vor oferi o perspectiva atat pentru lupta in picioare, cat si pentru lupta in clinch. Exista si anumite dezavantaje pentru aceste stiluri. Primul, ar fi ca nu exceleaza in nici o zona. Desi vei invata tehnici si notiuni de striking, nu vei invata aceleasi detalii pe care le poti invata de la un antrenor care a practicat striking toata cariera lui de sportiv, fiind dedicat acestui aspect. Acelasi lucuru este valabil si pentru componenta de grappling. Vei invata notiuni si tehnici, dar nu ti se va oferi o perspectiva de calitatea celei pe care o poti primi la Jiu Jitsu spre exemplu. Evident, este o generalizare, contand foarte mult aici si calitatea antrenorilor. Un alt aspect negativ este setul de regulament al acestor stiluri, acest subiect il vom aborda mai incolo.
In functie de ce faza a luptei preferi sa inveti, exista mai multe abordari. Poti alege sa practici un singur stil sau poti combina un stil de grappling cu unul de striking pentru a invata ambele faze ale luptei. Evident, dedicandu-te unui singur stil vei avea o rata de progres mai mare. Practicand 2 sau mai multe stiluri, vei progresa mai incet dar vei stii atat striking cat si grappling. Exista si varianta in care incepi cu un stil, pui baze foarte bune ori in striking ori in grappling, iar apoi adaugi cealalta componenta.
Apoi, in procesul decizional trebuie sa mai tinem cont de 3 lucruri.
1. Sparring-ul. O arta martiala eficienta, este o arta martiala in care se antreneaza sparring-ul. Sparring-ul este o situatie de live combat intr-un cadru controlat, cu lovituri/procedee controlate, ce iti vor testa reflexele si cunostintele acumulate. Este metoda de antrenament ce se apropie cel mai mult de o situatie reala si te va pregati pentru acestea. Orice arta martiala in care nu exista sparring trebuie descalificata instant atunci cand se doreste autoapararea, participarea in MMA sau orice alt scop in care vei fi pus in situatii de lupta reala. Aikido este un exemplu de arta martiala in care nu exista sparring, eficienta acestuia in situatii de lupta reala fiind aproape nula.
2. Regulamentul sportului. Trebuie avut in vedere si ca in unele arte martiale, regulamentul este foarte limitat in anumite aspecte. In Judo nu ai voie sa executi procedee pe picioare, in lupte libere nu ai voie sa finalizezi, in box nu ai voie sa lovesti cu piciorul sau sa proiectezi, iar in multe arte martiale ce imbina ambele faze de lupta, de cele mai multe ori partea de grappling este limitata la un timp foarte scurt de actiune, lucru ce nu te va ajuta sa-ti dezvolti grappling-ul foarte mult.
3. Filtrul MMA. Realitatea dura este ca MMA-ul este un filtru foarte eficient pentru artele martiale. Cele puternice supravietuiesc, cele ineficiente nu. Pentru a vedea daca o arta martiala functioneaza, este suficient sa urmarim competitiile de MMA la nivel inalt. Acolo este locul in care vedem cele mai eficiente tehnici si arte martiale. Cei care practica stiluri care nu sunt eficiente, nu vor ajunge la nivel inalt deoarece vor fi scosi din circuit de cei ce practica stiluri eficiente. Stilurile cele mai inalnite in UFC sunt: Luptele libere (wrestling-ul), Jiu Jitsu Brazilian, Judo, Lupte greco romane, box si kickbox. Evident, nu mai putem vorbi in ziua de azi de luptatori unidimensionali. Toti stiu atat grappling cat si striking si imbina tehnicile si notiunile respective intr-un gameplan de MMA. Acest lucru este legat foarte mult si de aspectul competitional al sporturilor individuale. O arta martiala in care exista competitii este o arta martiala care va fi imbunatatita permanent, tehnicile ineficiente fiind filtrate. O arta martiala in care nu exista aspectul competitional este o arta martiala in care nu vei stii ce functioneaza cu adevarat si ce nu functioneaza, in special contra unui adversar antrenat.
4. Lupta contra persoanelor inarmate. Exista foarte putine stiluri care iti ofera sanse in astfel de situatii, un exemplu ar fi Kali. Si acestea presupun sparring 🙂 . Problema in astfel de situatii este ca, de cele mai multe ori, loviturile cu arma (cutit, etc) vin surprinzator, ori de la spate, ori din distanta foarte scurta, arma fiind ascunsa, astfel ca este o situatie cu adevarat dificila sa te aperi in astfel de momente. Nu este o situatie fara sorti de izbanda, dar este o situatie foarte dificila, mai ales in cazul in care nu esti si tu inarmat.
In final, trebuie sa te gandesti si ce scop ai cand te apuci de arte martiale.
1. Autoaparare. Artele martiale ce trec filtrele enumerate mai sus iti vor oferi sanse foarte mari impotriva unei persoane neantrenate. Intr-o situatie impotriva unui adversar antrenat va conta foarte mult fiecare ce stiluri practica, experienta si, de obicei, departajarea se va face la detalii foarte mici. Totusi, pentru a avea o perspectiva completa, iti recomandam sa practici atat o arta martiala de striking cat si una de grappling. Astfel vei putea aborda o situatie de autoaparare din ambele perspective, in special tinand cont de faptul ca luptele pe strada incep in distanta de striking si se termina in zona de grappling. In ceea ce priveste infruntarea mai multor adversari, problema este dificila. Nu exista nici un stil de arte martiale care te poate invata cum sa infrunti 2 sau mai multi adversari. Orice stil ce afirma ca, practicandu-l, vei invata sa dobori mai multi adversari odata este, in opinia noastra, o minciuna. Exista in schimb anumite principii de deplasare, distanta si lovire invatate in striking ce pot fi aplicate intr-o lupta contra a doi sau mai multor adversari, asta oferindu-ti niste sanse minime de izbanda. Mai mult, daca celelalte persoane sunt antrenate, sansele tale scad dramatic spre 0.
2. MMA de performanta. In cazul in care doresti sa faci MMA de performanta, lucrurile se complica un pic. Trebuie sa abordezi aspectul de striking, grappling precum si cum se combina aceste 2 aspecte in antrenamente specifice de MMA. Mai mult, pe langa acestea, antrenamentele de forta si conditionare sunt recomandate si ele.
3. Conditie fizica. Si aici, indiferent de alegerea facuta, un stil in care te antrenezi cu rezistenta partenerului, este un stil in care vei dezvolta conditie fizica. Stilurile de striking iti vor dezvolta predominand conditia fizica aerobica, in timp ce stilurile de grappling iti vor dezvolta conditia anaerobica.
Astfel ca ajungem si la poate cel mai important factor. Placerea de a te antrena. Daca poti, incearca atat stiluri de grappling cat si stiluri de striking pentru a vedea ce iti place. Cat timp practici un stil ce a trecut de filtrele de mai sus, vei stii sa te aperi si vei avea si conditie fizica practicand stilul care iti place. Sigur, daca vei dori sa faci MMA de performanta sau sa stii ca te poti descurca in situatiile de autoaparare, indiferent unde se duce lupta, va trebui sa iesi din zona de confort mai mult si sa abordezi si partea care nu iti place.