Cele 6 zone ale progresiei pozitionale in BJJ. Numarul 2 este cea mai importanta pentru incepatori!

 

de Tudor Mihaita (centura neagra in BJJ, Head Coach clubul Absoluto)

  1. NEUTRAL ZONE

saulo

Pozitie la lupta in picioare in Brazilian Jiu Jitsu in care ambii sportivi au un control aproape identic

2Pozitie 50/50

Este pozitia in care niciunul dintre sportivi nu are un avantaj mai mare asupra celuilalt. Sunt comune mai degraba la lupta in picioare. La sol, in 50/50 se regaseste una dintre foarte putinele pozitii complet neutre la sol. Cu mentiunea ca in 50/50 “neutralitatea” completa este foarte greu de regasit (pozitionare identica, prize identice) pentru ca orice distribuire a pozitiei intr-o parte sau alta, schimba raportul avanatajului pozitional.

Tranzitia de la neutral zone la “safe zone la sol” (cu posibila trecere prin “safe zone in picioare” si ulterior “attack zone in picioare”) este una dintre cele mai importante tranzitii din BJJ si una asupra careia foarte putini sportivi se focuseaza.  

Tranzitia de la neutral zone la “safe zone la sol” presupune 2 directii:

         prin proiectare: modalitatea prin care proiectarea este folosita pentru a ajunge la sol direct in safe zone top

Exemplu:

Neutral zone in picioare (ambii sportivi in picioare fara prize) > Safe Zone in picioare (sportivul A obtine collar tie cu o mana si wrist control cu cealalta) > Attack Zone in picioare (sportivul A obtine russian 2 on 1 si va proiecta) > Safe Zone la sol (proiectarea il duce in control cap brat in testoasa adversarului)

         prin tragere de garda: modalitatea prin care tragerea de garda este folosita pentru a ajunge la sol direct in safe zone bottom

Exemplu:

Neutral zone in picioare (ambii sportivi in picioare fara prize) > Safe Zone in picioare (sportivul A obtine collar tie cu o mana si wrist control cu cealalta si va trage demigarda) > Safe Zone la sol (ajunge in demigarda Coyote cu switch)

Observatie personala: pentru cei care prefera proiectarile este esential sa inteleaga tranzitia de la Neutral zone la Safe zone. Pentru ca ajungerea in Safe zone in picioare este de fapt lupta pentru prize. Chiar si in ce ii priveste pe cei care prefera tragederea de garda, tranzitia de care vorbeam este importanta. Observ in competitii numeroase situatii in care tragerea de garda este defectuoasa datorita unei pozitionari si a unor prize deficitare. De urmarit aici partea de sparring din instructionalul lui Bernardo Faria “Battle Tested Half Guard” si modalitatile prin care trage demigarda.

  1. SAFE ZONE

Este o pozitie de siguranta care se defineste in primul rand prin limitarea atacurilor adversarului, iar de-abia apoi prin iminenta tranzitiei in Attack zone care presupune atacul propriu – ofenisv (finalizare, inversare, luat spatele, depasire etc.) sau  iesirea dintr-o pozitie deficitara – defensiv (iesire din control deasupra, lateral etc.).

Atentie! Nu este o pozitie de atac! Pentru a deveni o pozitie de atac trebuie sa existe o schimbare de pozitionare sau de prize. Vezi diferenta dintre Safe zone in Coyote si Attack zone din Dog fight.

Ofensiv bottom:

3

Demigarda Coyote cu switch. Posibilitatea adversarului de a-si imbunatati pozitia este limitata

Ofensiv top:

4

Turnul de control sau headquarter. Posibilitatea adversarului de a-si imbunatati pozitia este limitata. (Atentie! Attack zone ar insemna aici obtinerea underhookului si a manecii)

Defensiv:

5Postura defensiva in control spate. Posibilitatea adversarului de a-si imbunatati pozitia este limitata

Observatie personala: este cea mai importanta pozitie din BJJ pentru incepatori. Cu cat acestia descopera mai devreme Safe zone-urile din diferite pozitii cu atat le va fi mai usor sa treaca peste frustrarea din sparring comuna inceputului in aceasta arta martiala.

Comparatia pe care o folosesc pentru a explica Safe zone-ul este cea a apei linistite si a apei involburate. Chiar daca esti un inotator bun e de preferat sa traversezi inot o apa in zona linistita si nu in cea cu valuri. Daca ai intra in apa in zona linistita si avansand ai ajunge intr-o zona cu valuri, e de preferat sa revii la zona linistita ca sa astepti ca valurile sa treaca si sa poti trece in cat mai multa siguranta.  

  1. SCRAMBLE ZONE

Scramble-ul poate fi definit ca tentativa de a obtine o pozitie avantajoasa intr-o faza de tranzitie cand niciunul dintre sportivi nu este in control deplin. Astfel, Scramble zone Este pozitia/situatia prin care se incearca obtinerea intrarii intr-o zona avantajoasa: Safe Zone, Attack Zone etc.

7

Scramble zone la o tentativa de depasire de garda. Sportivul in alb incearca sa avanseze pentru a obtien controlul lateral. Sportivul in negru incearca sa creeze spatiu pentru a reveni la lupta in picioare sau pentru a recupera garda

8

“Arta” scramble-ului este evidenta mai ales in luptele libere

Observatie personala: sunt foarte putini sportivi in BJJ, chiar si de nivel inalt, care stapanesc bine scramble-ul. Este o situatie esentiala in special in MMA, impotriva proiectarilor. In BJJ, scramble-ul este foarte important atunci cand esti proiectat, cand iti este depasita garda si cand esti inversat. De urmarit: Xande Ribeiro pentru un mod extrem de subtil de a face scramble atunci cand ii este depasita garda (ex. Meciul sau de la Metamoris cu Keenan); Leandro Lo pentru un scramble atletic; Felipe Pena pentru un scramble care combina elemente ale ambilor luptatori mentionati anterior; Miha Perhavec este un luptator al carui stil imi place foarte mult, avand o defensiva si un scramble de exceptie (mai jos intr-un meci cu celebrul „Yakuza”)

  1. ATTACK ZONE

Este pozitia din care se lanseaza atacurile (finalizare, inversare, luat spatele, depasirea de garda, tehnica de iesire dintr-o pozitie deficitara etc.)

9

Dogfight pornit din demigarda Coyote

  1. Danger zone

Este pozitia premergatoare finalizarii. De aici sunt posibile iesiri si uneori contra-procedee:

10

Spider web  

11

Control deasupra cu mana in guler

  1. End zone

Este pozitia in care se realizeaza finalizarea. Iesirile sunt limitate, iar contra-procedeele sunt aproape inexistente:

12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.