fbpx
272 Views

de Tudor Mihaita, Head Coach Absoluto si centura neagra 2 Dan in BJJ

1. FRECVENTA ANTRENAMENTELOR – e unul dintre aspectele cele mai importante. Au fost competitii in strainatate, in care sportivii mei atunci cand pierdeau isi intrebau adversarul de cat timp se antreneaza. “De 2 ani”, venea raspunsul. Si ei veneau la mine sa ma intrebe care e explicatia din moment ce ei se antrenau de 4 ani, de exemplu. Atunci ii puneam sa isi intrebe adversarul de cate ori se antrena pe saptamana. “De 10 ori”. Asta in situatia in care sportivul meu facea maxim 5 antrenamente pe saptamana. Wardzinski se antreneaza de 2 ori pe zi si de 3 ori cand se pregateste de competitie, Molinaro la fel. Meregali de 3 ori pe zi si de 4 ori, cu 4 luni inainte de Mondial! Nu toate antrenamentele cuprind sparring. Unele pot fi de conditionare fizica sau de repetari.

Mai cred ca este elementul cel mai usor de controlat atunci cand timpul iti permite. Sunt convins ca oricine isi mareste frecventa antrenamentelor de la 3 pe saptamana la 5 (o marire cu 60%), va deveni mai eficient.

Cateva dintre elementele cele mai importante ale unui antrenament bazat pe Deliberate Practice
Cateva dintre elementele cele mai importante ale unui antrenament bazat pe Deliberate Practice

2. CALITATEA ANTRENAMENTELOR – aici voi introduce un concept foarte raspandit mai nou in strainatate: “deliberate practice”. Nu cred ca are o traducere exacta in romana. Este un tip de antrenament efectuat sistematic, cu o intentie specifica si evaluativ unde este importanta fixarea de obiective, receptionarea unui feedback, identificarea modelelor si automotivatia. Daca un antrenament normal poate include o multime de repetari “goale”, cel din “practica deliberata” cere focus si este efectuat cu scopul punctual de a imbunatati performanta. Iti recomand sa citesti pe aceasta tema o carte revolutionara, tradusa si in romana: “Peak. Secretele performantei de top si noua stiinta a expertizei”, de Anders Ericsson. Din decrierea cartii: “Descoperirile lui Ericsson au fost elogiate si dezbatute, dar niciodata explicate corect. Prin urmare, ideea de expertiza inca ne intimideaza – credem ca avem nevoie de talent nativ ca sa atingem excelenta sau ca excelenta pare prohibitiv de dificila. Peak dezminte ambele idei, dovedind ca practic toti avem in noi semintele excelentei – trebuie numai sa le cultivam asa cum se cuvine.”

Antrenament la Cicero Costha. Se spune ca aici "devii mai bun sau renunti"
Antrenament la Cicero Costha. Se spune ca aici „devii mai bun sau renunti”

3. CALITATEA PARTENERILOR DE ANTRENAMENT – consider ca, de cele mai multe ori, este mai important sa ai partneri de antrenament buni, decat un antrenor bun. Un antrenor bun, intr-o sala de antrenament cu sportivi slabi, e mai putin folositor decat un antrenor slab sau inexistent, intr-o sala cu sportivi foarte buni. Hai sa ne uitam la salile din Romania. Sunt foarte putine cele unde poti avea la sparring centuri superioare de calitate. Gandeste-te ca intr-o sala din strainatate precum Cicero Costha sau Alliance Sao Paolo, pot fi cate 2-3 Campioni Mondiali pe aproape fiecare centura. Iar la noi poti fi intr-o sala in care sunt maxim 2 sau 3 sportivi care merg constant la competitii, fara a avea rezultate de exceptie, precum titlu European sau Mondial.

4. CALITATEA ANTRENORULUI – mai e vreun dubiu ca John Danaher este unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a avut vreodata BJJ-ul? Cum ne dam seama de asta? Prin rezultatele obtinute de sportivii sai. Avantajul sportului este ca foarte multe criterii pot fi masurate. Unul dintre ele este numarul de titluri obtinute de un antrenor. Exista antrenori care au cunostinte vaste despre BJJ si care, mai ales, le pot transmite mai departe sportivilor intr-un mod eficient. Un antrenor bun poate face o diferenta imensa in progresul unui sportiv.

Horatiu Balint intr-un meci de la Europeanul de BJJ 2014
Horatiu Balint intr-un meci de la Europeanul de BJJ 2014

5. ATRIBUTELE FIZICE – si, implicit, dezvoltarea lor. Aici este unul dintre elementele care aduce cea mai mare diferenta in BJJ, cel putin in primii ani de pregatire. Imi aduc aminte si acum, primele mele sparring-uri cu Horatiu Balint, atunci cand venise pentru prima data la noi in sala, la 19 ani si fara experienta in artele martiale. Forta sa, viteza, agilitatea il faceau un partener de sparring foarte dificil. Resuseam sa il finalizez, dar greu, desi eram centura mov.

Atributele fizice conteaza, insa nu sunt cele mai importante. Cred insa ca dezvoltarea lor este esentiala. Mai ales daca esti genul de practicant fara calitati fizice de exceptie, un program de forta si conditionare, de minim 3 luni vei vedea ca iti va schimba radical BJJ-ul.

6. FRECVENTA COMPETITIILOR – aici cred ca se face cea mai mare diferenta intre sportivii romani si cei din strainatate. In tari precum SUA, Brazilia, Mare Britanie, poti avea o competitie la fiecare saptamana. Mai cred ca ceea ce obtii dintr-o competitie nu se poate replica in sala. Cu atat mai mult sunt de apreciat rezultatele sportivilor romani, precum Camil Moldoveanu, Samili Sihamadov sau Marc Balasescu, cand ne gandim ca de lanivelul competitiilor din tara noastra au facut saltul direct la un European sau Mondial IBJJF si au reusit sa se claseze pe cea mai inalta treapta a podiumului. Am mai spus-o, propune-ti sa participi intr-un an la toate competitiile de BJJ din tara, daca bugetul iti permite, si vei vedea un progres imens dupa asta.

World Pro, una dintre cele mai prestigioase competitii de BJJ din lume!
World Pro, una dintre cele mai prestigioase competitii de BJJ din lume!

7. CALITATEA COMPETITIILOR – are legatura cu ce discutam mai sus. Este o diferenta intre a participa intr-un an la 5 competitii locale si a participa la Europene, Mondial, Pan Am, Brasileiro si World Pro.

8. GAME INTELIGENT – se vorbeste din ce in ce mai des in BJJ de “game” sau aspectul tactic. Consider ca este un element esential pentru marea perforamanta si care ar necesita un articol separat. Ma voi rezuma la a spune ca game-ul trebuie sa tina cont de: calitatile sportivului, tipul de adversar, tipul de competitie si regulament, trend-ul la nivel mondial, iar in timpul meciului de starea fizica, dinamica meciului, timp, scor etc. Sunt sportivi care reusesc sa isi construiasca un game atat de eficient incat te atrag de fiecare data in el, fara a avea posibilitatea sa iti folosesti pozitiile sau tehnicile tale favorite. Imi amintesc de exemplu de Mihai Handrea, fost sportiv al clubului nostru si acum liderul Atos Romania, care isi construise un game bazat pe tragere de garda, berimbolo si luat spatele. Atat. Insa iti era aproape imposibil sa ocolesti aceste pozitii si erai fortat sa lupti cu cele mai puternice arme ale lui.

9. MIND SET – studiile arata ca cea mai importanta calitate pentru performanta sportiva este nu forta, viteza sau alt atribut fizic, ci determinarea. Determinarea face parte din atributele unui mind set (mentalitate) puternic. Cel mai important aspect la care ma uit la un sportiv, din acest punct de vedere, este determinarea ca raspuns la esec. Cum reactioneaza cand nu ii iese o tehnica? Devine frustrat, se enerveaza sau ii place faptul ca este in fata unei provocari? Cum abordeaza o infrangere? Ce se intampla cand revine la antrenament, dupa cat timp revine si ce stare are dupa acea infrangere? Cum trateaza o accidentare? In perioada de recuperare dupa o operatie la genunchi, care poate dura chiar si un an, ce atitudine are? Isi doreste sa revina la antrenamente? Este amibitios in recuperare? etc.

Video-instructional despre bazele BJJ-ului, realizat de multiplu Campion Mondial, Bernardo Faria
Video-instructional despre bazele BJJ-ului, realizat de multiplu Campion Mondial, Bernardo Faria

10. STUDIU SUPLIMENTAR – asta presupune analize ale propriilor meci sau ale adversarilor, studierea instructionalelor sau a competitiilor etc. Invatam prin practica, dar si prin studiere. E foarte greu sa iti maresti numarul de ore de antrenament, mai ales cand esti extenuat, insa poti lasa corpul sa se odihneasca, iar mintea sa se antreneze…