Cum sa ai un stil de lupta ofensiv. 5 principii esentiale si cele 4 pozitii de atac!

de Tudor Mihaita (Head Coach Absoluto BJJ si centura neagra 2 Dan in BJJ)
Marcus Buchecha, Gordon Ryan sau Erberth Santos. Sunt sportivi care ne dau impresia ca tot timpul cauta finalizarea. Te-ai gandit ce presupune sa fii ofensiv?
Cred ca a fi ofensiv inseamna sa urmaresti mai multe lucruri in timpul sparringului sau al unui meci.
CELE 5 PRINCIPII PENTRU A FI OFENSIV
 • sa fii in miscare. Pentru a initia atacuri trebuie sa fii intr-o situatie in care te poti misca. Gandeste-te la De La Riva sau la Control Lateral deasupra. Sunt pozitii in care ai libertate de miscare si poti ataca.
 • sa cauti o imbunatatire a pozitiei care sa iti aduca puncte. Evident, pentru asta trebuie sa cunosti modalitatile prin care obtii puncte in BJJ. In acest sens, cele mai importante situatii le consider a fi inversarile (2 puncte), depasirile (3 puncte) si luatul spatelui (4 puncte). Vei vedea ca atunci cand cauti punctele apar finalizarile, si invers (mai multe detalii mai jos).
 • sa cauti finalizarea. Este unul dintre aspectele cele mai importante ale unui stil ofensiv. Atunci cand il pui pe adversar in situatia de a se apara, acesta este putin probabil sa mai atace, la randul sau.
 • sa ai prize favorabile finalizarilor. Un exemplu foarte bun aici este depasirea demigarzii cu knee slide. Poti avea o priza de tip long step (vezi foto de mai jos), cross collar (gulerul apropiat), far collar (gulerul indepartat) sau underhook. Daca vei folosi priza de long step, vei putea combina mai multe tipuri de depasiri (long step, knee silde, reverse knee slide, leg weave), insa nu vei avea nicio finalizare la dispozitie pentru ca o mana controleaza gulerul, iar cealalta piciorul. Cu cross collar poti ameninta atat depasirea, cat si Strangularea in X sau Brabo cu gi. In ce priveste far collar, din nou nu ai variante de finalizare, trebuind doar sa te multumesti cu depasirea. In ultima varianta descrisa, cea cu underhook, ai posibilitatea mai multor finalizari (Kimura, Armbar, Armbar inversat etc.) IMEDIAT ce ai depasit si mai putin in timpul depasirii.
 Rodolfo Vieira foloseste aici prizele de tip long step pentru a depasi demigarda adversarului
 • cel mai important: sa combini finalizarea cu imbunatatirea pozitiei sau invers! Este, dupa parerea mea, cea mai buna forma de a fi ofensiv. Si cu cat vei gasi mai multe combinatii de acest gen in game-ul tau cu atat vei fi mai ofensiv. Ex. finalizare -> imbunatatirea pozitiei: ataci omoplata din garda inchisa si o folosesti pentru a inversa adversarul in control lateral. Ex. imbunatatirea pozitiei -> finalizare: ataci o inversare peste umar din garda inchisa (bump sweep) si cand adversarul posteaza in mana pentru a se apara ii ataci kimura
Nu stiu daca te-ai gandit vreodata, dar majoritatea finalizarilor pe care le poti realiza din garda te pot ajuta si la inversare:
 • armbar -> pendul
 • triunghi -> pendul
 • omoplata -> rulare in lateral
 • kimura -> rulare in mount sau lateral
 • ghilotina -> rulare in mount sau lateral
 • strangulare in X -> rulare in lateral
 • loop choke -> rulare in lateral
Etc.
CELE 4 POZITII SI CUM SA LE FOLOSESTI PENTRU A ATACA
Impart situatiile in care pot fi ofensiv in 4 pozitii in functie de eficienta atacurilor: POZITII FAVORABILE, GARDA, DEPASIRI DE GARDA, POZITII NEFAVORABILE. Iti voi oferi cateva exemple pentru fiecare in parte.
POZITII FAVORABILE
Aici sunt incluse controlul lateral (side control), controlul prin fandare (knee on belly), controlul deasupra (mount), controlul spate (back mount si back control). Acestea sunt pozitii eminamente ofensive, in care ai o multitudine de finalizari la dispozitie. Iti voi enumera care cred eu ca sunt cele mai eficiente tipuri de prize/control pentru a finaliza sau a iti imbunatati pozitia:
 • Controlul lateral (side control): underhook (permite Armbar inversat, Kimura, Armbar si trecere in control deasupra), peste umar (permite Kimura, Strangulare nord-sud, Ghilotina si luat spatele)
 • Controlul prin fandare (knee on belly): underhook (permite Armbar inversat, Kimura, Armbar si trecere in control deasupra), cross collar (permite Strangulare in X si Brabo cu gi)
 • Controlul deasupra (mount): underhook (permite Triunghi cu bratele, Armbar, Triunghi cu picioarele si luat spatele), cross collar (permite Strangulare in X si luat spatele)
 • Controlul spate (back control): priza Kimura (permite Armbar, Triunghi, Wrist lock), camasa de forta (permite strangulari si Triunghi inversat cu picioarele)
Camasa de forta (straight jacket) un tip de control folosit in special de sportivii antrenati de John Danaher
GARDA
Exista o multitudine de tipuri de garda care ofera prize ofensive ce duc la finalizari, inversari sau luat spatele. Voi puncta doar 2:
 • Cross Collar. Poate fi folosit din Garda Inchisa, Deschisa, De La Riva, Demigarda etc. Este o modalitate prin care poate fi manipulat corpul adversarului in cele 4 directii (inainte, inapoi, stanga, dreapta), dar care ofera si 2 arme foarte eficiente: collar drag-ul si strangularile
 • Leg Lock-uri. Acestea pot fi atacate fie prin incarcari de tipul intrarii in Single Leg X sau prin rotiri de tipul intrarii la Kneebar sau Calf Crasher. Avantajul aici este ca aceste atacuri pot fi folosite aproape in toate cazurile si ca inversari.
 Rafael Mendes, intr-un tip de De La Riva extrem de ofensiv, cu un control cross collar
DEPASIRILE DE GARDA
Asa cum precizam ceva mai sus depasirile de garda ofera de foarte multe ori posibilitatea finalizarii. Cele 4 atacuri pe care le consider cele mai eficiente aici sunt:
 • Kimura. Este un atac foarte versatil si exista sportivi care isi creaza un intreg game in jurul acestei finalizari
 • Ghilotina. Are aceleasi atribute ofensive descrise la Kimura, fiind eficienta in special la no gi
 • Cross Collar. Pentru motivele enumerate la inceputul articolului
 • Leg Lock-uri. Varietatea acestora este foarte mare. As da un plus aici Estima Lock-ului pentru ca in multe situatii nu presupune pierderea pozitiei
POZITIILE NEFAVORABILE
Nu sunt un fan al atacurilor din pozitiile nefavorabile. Consider ca structurile create in aceste pozitii trebuie sa fie de aparare si iesire si nu de atac. Exista insa cateva destul de eficiente, in anumite situatii aparte (!):
 • Controlul lateral (side control): Strangulare Baseball, Kimura, Americana
 • Controlul prin fandare (knee on belly): intrare in 50/50
 • Controlul deasupra (mount): intrare in Single Leg X
 • Controlul spate (back control): Ankle Lock

Finalizare prin ankle lock atunci cand esti dominat din control spate

Care sunt pozitiile pe care le consideri cele mai ofensive?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.