Georges Saint-Pierre – Analiza unui campion

 

de Gabriel Necula

 

Pentru cine inca nu stie, Georges Saint-Pierre (GSP) este luptatorul considerat de multi cel mai bun Pound for Pound din istoria UFC-ului. In momentul de fata, este retras insa se vehiculeaza in continuare diverse ipoteze si meciuri pentru intoarcerea acestuia.

GSP are un palmares in Mixed Martial Arts de 25-2 si s-a retras din UFC din postura de campion al categoriei Welterweight, canadianul antrenandu-se la Tristar Gym sub Firas Zahabi, Tristar Gym fiind locul unde se antreneaza si starul din Bellator Rory MacDonald.

 

Din punct de vedere al abilitatilor sale in lupta, GSP este un luptator complet. Are o pregatire fizica exceptionala, atat pe partea de anduranta (avand 9 meciuri care au intrat in Championship Rounds, toate castigate) cat si pe partea de forta si explozie, fiind recunoscut pentru intrarile sale la picioare explozive si superman punch-ul sau. Stapaneste foarte bine atat partea de striking cat si partea de sol, insa poate cea mai mare calitate a lui e faptul ca are o intrare la doua picioare extrem de buna (o combinatie intre atribute fizice, calitate tehnica a miscarii si timing impecabil) ceea ce ii ofera un avantaj tactic enorm si anume cel de a decide in ce termeni se desfasoara lupta.

George Saint Pierre mai are insa un avantaj foarte mare. Din punct de vedere tactic, a stat intotdeauna excelent. Cu ajutorul antrenorilor sai, a stiut intotdeauna cum sa se adapteze fiecarui adversar si sa-si creeze un gameplan care sa duca la anularea calitatilor adversarului si este considerat unul din cei mai buni luptatori din punct de vedere tactic.

In continuare, vom discuta despre cateva din elementele de lupta ale lui GSP.

 

Striking. Jab-ul. Un element extrem de important in arsenalul lui GSP este jab-ul. Jab-ul este o unealta excelenta pentru a controla distanta si pentru a seta combinatii si proiectari. Fiind un luptator exploziv, jab-urile lui GSP erau suficient de puternice pentru a cauza damage, astfel fiind intotdeauna un real pericol pentru adversar.

Image result for GSP jab gif

O variatie a jab-ului din fata intalnita la GSP este Superman Jab-ul, o unealta ideala pentru el, date fiind calitatile fizice pe care le are si explozia pe lovitura, lovitura ce a folosit-o foarte bine de-a lungul timpului. Ideea din spatele superman punch-ului este ca se simuleaza o lovitura de picior, ridicand genunchiul iar apoi se creaza inertie si momentum cu acel picior pentru a genera forta pe lovitura, superman jab-ul fiind mult mai greu de executat decat superman punch-ul (cel in care lovitura este cu mana din spate). Un avantaj al acestor lovituri este faptul ca pot fi initiate nefiind in distanta de lovire a jab-ului, acoperind aceasta distanta in saritura, astfel surprinzand adversarul.

Avand un jab foarte eficient, putea pacali foarte usor adversarul cu o fenta de jab si intrare la proiectare.

 

GSP e un utilizator excelent al directelor. Pe langa lead jab, acesta are si o directa de dreapta foarte buna atat singulara cat si in combinatie cu lead jab-ul. Este extrem de precis cu combinatiile de 1-2 (directa mana din fata, directa mana din spate).

In ceea ce priveste loviturile de picioare, background-ul in Kyokushin Karate l-a ajutat enorm pe GSP in a avea eficienta cu acestea. Arsenalul lui in ceea ce priveste loviturile de picior este bogat, utilizand foarte des low kick-urile, precum si alte tipuri de lovituri de picior precum spinning back kick, middle kick, high kick.

Mai mult, imbina perfect jab-ul / superman jab-ul cu loviturile de picior.

Mai jos putem vedea un exemplu foarte bun in care GSP executa un superman jab, schimba unghiul si iese in exterior pentru a evita lovitura adversarului si executa low kick-ul, impotriva lui Matt Serra.

Mai jos, un spinning back kick impotriva lui Jake Shields.

 

GSP era de asemenea eficient si cu high kick-ul cu piciorul din fata.

Image result for gsp gif

 

Grappling. Double leg takedown-ul. GSP are o intrare la doua picioare extrem de eficienta, reusind sa duca la sol grappleri foarte buni (BJ Penn, Josh Koschek, Jake Shields, etc). Pe langa calitatile fizice, eficienta intrarii la doua picioare este data foarte mult de timing-ul impecabil pe care acesta il are.

Este considerat de multi ca fiind cel mai bun wrestler in MMA, avand un procentaj de takedown-uri impresionat de 74%.

GSP era eficient atat in a proiecta pe pas in fata cu combinatie precum si pe pas in spate ca si contra a unei lovituri de picior / agresivitate mare a adversarului precum si atunci cand trebuia sa proiecteze adversarul acesta fiind cu spatele la cusca.

View post on imgur.com

View post on imgur.com

Takedown defence. Un luptator extrem de greu de dus jos, GSP are o aparare la proiectari foarte buna, executand niste sprawl-uri puternice si scramble-uri ce fac foarte grea ducerea lui la sol. O aparare foarte buna, impreuna cu double leg-ul extrem de periculos pe care il are ii ofera lui GSP libertatea de a controla unde se desfasoara lupta, precum si libertatea de a isi executa tehnicile de striking fara grija unei eventuale proiectari.

Mai jos, doua situatii in care GSP s-a aparat excelent la proiectari, prima fiind impotriva lui Josh Koschek, luptator care a fost campion NCAA Prima Divizie la lupte libere.

Controlul la sol si ground and pound-ul. Unul din aspectele pentru care nu e considerat un luptator prea spectaculos este faptul ca, odata ce proiecteaza, acesta cauta sa tina lupta la sol si sa foloseasca cat mai mult ground and pound. Motivele tactice pot fi mai multe. GSP are un control foarte bun la sol asupra adversarului. Asta, cuplat cu un ground and pound periculos pot duce adversarul intr-o pozitie din care nu mai poate iesi astfel arbitrul fiind fortat sa opreasca lupta printr-un TKO. Un alt motiv tactic pentru a folosi ground and pound-ul este pentru a provoca damage adversarului (damage care ar conta in rundele viitoare) si pentru a-l deschide catre o eventuala submisie / depasire de garda in functie de pozitia in care sunt. Acesta folosea foarte eficient loviturile de cot in timp ce era in garda adversarului.

Odata ce depasea garda, adversarul era intr-un pericol real.

Image result for GSP diaz ground and pound gif

Aceste aspecte pot fi exemplificate cel mai usor uitandu-ne la meciul lui GSP impotriva lui Nick Diaz, Nick Diaz fiind un grappler foarte bun.

In ceea ce priveste tehnicile articulare, GSP a finalizat 5 meciuri prin submisie ( 2x Kimura, 2x Armbar, 1x RNC). Desi este suficient de abil in submisii, acesta pare sa prefere ground and pound-ul in defavoarea tehnicilor articulare.

 

Pregatirea fizica. Desi nici un luptator profesionist de nivel inalt nu isi va dezvalui vreodata in totalitate secretele pregatirii fizice, din informatiile existente despre regimul de antrenament al lui GSP se pot trage 2 concluzii interesante.

Prima ar fi ca GSP foloseste antrenamentele cu haltere, iar a doua, poate si cea mai interesanta este ca GSP este adeptul gimnasticii si este cunoscut pentru antrenamentele riguroase de gimnastica prin care trece, fiind printre putinii luptatori care folosesc astfel de mijloace pentru pregatirea fizica. Rezultatele nu pot fi contestate.

 

Tipologii de adversari intalniti. In cariera sa in UFC, GSP a avut parte de toate tipurile de adversari, in special grappleri de exceptie precum Matt Hughes, BJ Penn, Josh Koschek si Jake Shields. A intalnit de asemenea si strikeri de calibru precum Nick Diaz si Carlos Condit.

A fost invins de 2 ori, prima oara de Matt Hughes prin armbar iar a doua oara de Matt Serra prin TKO.

Un alt luptator care i-a pus probleme mari a fost Johny Hendricks, GSP castigand la decizie infruntarea.

 

Pe final, un clip cu secvente din mai multe meciuri ale lui GSP pentru a va putea face o impresie de ansamblu asupra acestuia.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.