Prevenirea conflictelor. Sfaturi pentru a te asigura ca nu vei avea vreodata nevoie de arte martiale.

de Gabriel Necula

 

De departe cel mai important lucru de invatat este cum se poate preveni un conflict. Astfel, conflictul poate fi prevenit inainte ca acesta sa inceapa si, evident, fara a fi nevoie de aplicarea unor tehnici de lovire sau de neutralizare a adversarului.

Cum pot preveni conflictele pe strada ?

Pentru a face asta, cativa pasi importanti sunt:

 1. Adopta o postura corecta. Viata cotidiana si lipsa de activitate fizica ne face sa avem o postura a spatelui gresita si sa devenim cocosati. Multe persoane nu sunt constiente de aceasta schimbare iar musculatura slab dezvoltata nu ajuta nici ea tinerea spatelui intr-o pozitie dreapta. Pentru a realiza asta, puneti-va cu spatele la un perete, calcaiele atingand peretele. Pentru a avea o postura corecta, trebuie sa atingeti peretele cu umerii (tragandu-i in spate) si cu ceafa . Pe langa faptul ca aceasta postura corecta va va scapa in timp de eventualele dureri de lombari, va ofera si un aspect mult mai increzator si atletic.

  Pe langa beneficiile fizice, o postura corecta emana siguranta de sine si atleticism.

  Pe langa beneficiile fizice, o postura corecta emana siguranta de sine si atleticism.

 2. Evita sa te uiti in ochii trecatorilor prea mult timp. Mentinerea contactului vizual intre ochi pentru o durata prelungita de timp poate fi interpretata ca si agresivitate, mai ales de catre persoane agresive de fel sau sub influenta alcoolului si/sau a altor substante.

  Nu mentine eye-contact-ul prea mult cu oamenii, pentru a evita confuziile si neplacerile.

  Nu mentine eye-contact-ul prea mult cu oamenii, pentru a evita confuziile si neplacerile.

 3. In cazul in care conflictul este in stadiul verbal incearca sa calmezi spiritele. Mentine o distanta de minim un brat intre tine si agresor si incearca permanent sa il calmezi, tot timpul pe un ton calm si dandu-i dreptate, daca e nevoie. Scopul este evitarea fazei de conflict fizic. Foarte important, niciodata nu tineti mainile in buzunar, la spate, jos, etc. Desi nu puteti tine mainile in garda, caci ar insemna declansarea conflictului fizic, cautati sa tineti mainile cat mai sus (spre exemplu la barba, pozitia in care pare ca va concentrati) sau la nivelul pieptului, pentru a putea reactiona repede in cazul in care conflictul devine fizic.

 

Un caz recent, mediatizat, este cel al lui Tom deBlass, centura neagra in Jiu Jitsu si luptator Pro MMA, care in ciuda faptului ca avea abilitatea necesara sa il invinga intr-o confruntare fizica, a reusit sa convinga cealalta persoana ca nu bataia este calea.

Un caz recent, mediatizat, este cel al lui Tom deBlass, centura neagra in Jiu Jitsu si luptator Pro MMA, care in ciuda faptului ca avea abilitatea necesara sa il invinga intr-o confruntare fizica, a reusit sa convinga cealalta persoana ca nu bataia este calea.

Exista conflicte si situatii in care confruntarea fizica este inevitabila. Cand simtiti ca sunteti intr-o astfel de situatie, cel mai eficient sa aruncati prima lovitura (astfel avand sansele cele mai ridicate de castig) sau sa fugiti.

Un alt factor foarte important in prevenirea situatiilor este „self awareness-ul”. Altfel spus, trebuie intotdeauna sa fii constient de mediul in care esti, fie ca esti pe strada, in club sau intr-o institutie. Mai exact, presupune:

 1. Locul unde te afli si potentialele rute de iesire din acel loc.
 2. Obiecte inconjuratoare. E important sa cunoastesti ce obiecte aveti in jur, acestea putand fi folosite de un potential atacatori sau de tine pentru a te apara.
 3. Grupuri de oameni si atitudinea acestora. Grupurile de oameni trebuie observate din timp si “analizate” astfel incat sa stii daca trebuie sa cauti o ruta ocolitoare (in cazul unui grup aflat sub influenta alcoolului spre exemplu) sau nu .

Ce as putea sa fac pentru a preveni situatiile neplacute?

 1. Evita sa mergi pe langa grupuri ce par sub influenta substantelor sau care au un comportament suspect, alegand o ruta ocolitoare.
 2. Fii mereu constient de persoanele care vin atat din fata ta cat si din spatele tau.
 3. Cunoaste intotdeauna drumul pe unde mergi, unde duce acesta si pe unde poti parasi locatia.
 4. Fii mereu atent la ce obiecte ai din jur. Le poti folosi intr-o situatie de autoaparare daca totul esueaza.
 5. Daca se ajunge la conflict, fii foarte atent ca agresorul sa nu fie acompaniat de alti potentiali agresori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.