22,831 Views

Vrei sa practici o arta martiala sau un sport de contact si nu stii ce sa alegi? Am facut special pentru tine o lista cu cele mai eficiente stiluri de lupta. Am tinut cont de diversitatea atacurilor, dar mai ales de eficienta dovedita in diferite medii.

mma_2011best_27

1. MMA (Arte Martiale Mixte)

Puncte forte: inaintea MMA-ului au existat numeroase stiluri de arte martiale care au combinat lupta in picioare si lupta la sol. MMA-ul insa s-a eliberat de constrangerile unui singur stil, lasand libertatea practicantului de a isi alege singur “calea” pe care vrea sa o urmeze. La ora actuala, cea mai eficienta forma de antrenament in MMA combina partea de striking in picioare din Kickboxing/Muay Thai/Box, cu proiectarile din Luptele Libere si lupta la sol din BJJ (Brazilian Jiu Jitsu).

Origine: prima forma de combat ce utiliza atat lovituri, cat si lupta la sol a fost Pankration-ul din Grecia Antica. Forma moderna a MMA-ului isi are originea in competitiile desfasurate in secolul trecut in SUA (Tough Guy Contest) si Japonia (Shooto)

Practicanti celebri: Anderson Silva, Fedor Emelianenko, Georges St. Pierre

ROBERTO_CYBORG_ABREU_2009_BJJ_Championships

2. Brazilian Jiu Jitsu (BJJ)

Puncte forte: cea mai eficienta arta martiala in confruntarile 1 contra 1 si-a dovedit suprematia in primele meciuri de MMA in organizatia UFC (Ultimate Fighting Championship). Atunci, Royce Gracie a invins numerosi adversari mai masivi si mai puternici, proveniti din stiluri precum Karate, Kung Fu, Box, Kickboxing, Savate, Judo, Lupte Libere etc. Daca nu ai peste 1,90 si 110 kg, e stilul care o sa ti se potriveasca, pentru ca se bazeaza pe tehnica (strangulari si tehnici articulare), nu pe atributele fizice.

Origine: BJJ-ul isi are originea in Kosen Judo, o dezvoltare a Judo-ului catre partea de lupta la sol, la inceputul secolului trecut. Mai multi membri ai familiei Gracie, dar si alti practicanti din Brazilia, au introdus multe elemente noi, creand un stil nou incepand cu anii 1920: Brazilian Jiu Jitsu.

Practicanti celebri: Royce Gracie, BJ Penn, Demian Maia

muay-thai-spear

3. Kickboxing/Muay Thai

Puncte forte: cele mai eficiente lovituri de pumn, cot, genunchi sau picior se regasesc in aceste doua stiluri, care uneori sunt greu de deosebit, in special datorita elementelor importate intre ele. Lipsa de limite in ceea ce priveste loviturile, in unele forme competitionale, a dus la perfectionarea acestor stiluri pentru lupta in picioare.

Origine: forme similare cu Muay Thai-ul sunt mentionate in documente inca din anii 1600. Formele moderne de lupta au aparut incepand cu anii ’60 ai secolului trecut, culminand cu K-1, o platforma competitionala care a reunit cei mai buni luptatori din lume in stiluri de lupta care folosesc loviturile de brat si picior

Practicanti celebri: Remy Bonjasky, Semmy Schilt, Badr Hari

aptopix-london-olympics-wrestling-men.jpeg-1280x960

4. Lupte Libere

Puncte forte: pana la aparitia formelor moderne de MMA, Luptele Libere nu au fost privite ca o forma foarte eficienta de combat. Insa capacitatea de a duce lupta la sol, fara a fi loviti si a controla lupta o data ajunsa la sol, i-a facut pe practicantii acestui sport sa fie priviti cu alti ochi. De altfel, la ora actuala nu mai putin de 5 dintre cei 8 campioni din organizatia de MMA, UFC, sunt proveniti din Lupte Libere.

Origine: este una dintre cele mai vechi forme de lupta, cu dovezi din urma cu 15.000 de ani! Luptele au fost prezente de la primele Jocuri Olimpice din antichitate, iar forme moderne de competitie dateaza de la 1888.

Practicanti celebri: Alexander Carelin, Alexander Medvedev, Buvaisar Saitiev

5. Box

Puncte forte: desi limitat doar la loviturile de brat, boxul este una dintre cele mai eficiente forme de lupta. Vechimea sa si dezvoltarea pe intreg mapamondul au adus la perfectiune loviturile mai sus amintite. Avand in vedere ca loviturile de pumn sunt cel mai des intalnite in confruntarile de orice tip, este esential ca acestea sa fie stapanite cat mai bine.

Origine: cea mai veche dovada dateaza din mileniul 3 i.e.n., in Sumer. Mai aproape de prezent, primele meciuri de box dateaza de la 1681, in Anglia

Practicanti celebri: Muhamad Ali, Mike Tyson, Floyd Mayweather