1 View

de Gabriel Necula

 

Talentul. Abilitate nativa pentru un sport?

In primul rand vom incepe cu cateva mentiuni despre notiunea de „talent”. „Talent” este un termen foarte des folosit in ziua de azi de publicul „necunoscator”, folosind acest termen pentru a denota o abilitate inascuta pentru o anumita activitate si apar afirmatii precum : „Messi e talentat la fotbal.” , „McGregor e talentat la MMA.” . Revenind la exemplul de mai sus, nu putem afirma ca Messi s-a nascut pentru fotbal. Pare asa, dar privind mai in profunzime, fotbalul este un sport ce dateaza de prin 1890. Pentru ca o persoana sau mai multe sa se nasca cu adaptari genetice specifice pentru a le eficientiza corpul pentru fotbal, probabil ar fi nevoie ca majoritatea populatiei pamantului sa joace fotbal 7-8 ore pe zi, timp de cateva mii de ani. Abia atunci probabil ar aparea adaptari specifice (cauzate de evolutie) prin care omul ar deveni eficient nativ la fotbal. Un exemplu de adaptare a corpului uman o reprezinta faptul ca putem bea lapte. Pana acum ~4000 de ani, omul era intolerant la lactate.

Lionel Messi - Unul din cei mai talentati fotbalisti din istorie
Lionel Messi – Unul din cei mai talentati fotbalisti din istorie

 

Talentul ca si cumul de caracteristici native

 

In schimb, ce se intampla cu adevarat, este ca fiecare dintre noi are anumite atribute specifice cu care ne nastem.

Georges St Pierre - Fostul campion UFC a dat intotdeauna dovada de o pregatire fizica incredibila in meciurile sale, adversarii sai fiind surclasati total la capitolul explozie si forta.
Georges St Pierre – Fostul campion UFC a dat intotdeauna dovada de o pregatire fizica incredibila in meciurile sale, adversarii sai fiind surclasati total la capitolul explozie si forta.

Unii ne nastem cu un procent mai mare de fibre cu contractie rapida, astfel ca daca ne apucam de sport, vom fi in general mai buni la sporturile ce necesita efort maximal pe perioade scurte (alergat 100m, etc). Pentru a exemplifica aici, Cristiano Ronaldo este un astfel de exemplu. Acest procentaj mai mare de fibre cu contractie rapida i-ar fi permis fara probleme sa fie un sprinter de top 10 mondial. In acelasi timp, probabil ar fi fost un alergator de distanta lunga mediocru, comparativ cu elita. Inversul este la fel valabil. Exista sportivi care se nasc cu procentaj mai mare de fibre cu contractie lenta in musculatura, ceea ce le ofera un avantaj in sporturile de anduranta. Altii se nasc cu o rata maxima de consum de oxygen (VO2) mai mare, si care poate atinge nivele mai ridicate decat nivelul unei persoane medie. Echilibrul, orientarea in spatiu, lungimea segmentelor, inaltimea, tipul de corp sunt doar cateva dintre atributele ce pot fi influentate genetic, astfel incat, la maturitate, sa atinga anumite valori (unele prin antrenament, altele fara) ce sunt optime pentru un anumit tip de sport. Pe langa aceste atribute fizice, de obicei termenul talent se refera si la o indemanare foarte mare a sportivului actuala ori potentiala. Aceasta indemanare nu este niciodata obtinuta nativ (acest lucru fiind imposibil) ci este obtinuta pe parcurs, dar la o rata mai mare fata de un alt sportiv „netalentat”. Aceasta rata de progres este influentata foarte mult de pasiunea sportivului pentru ceea ce face, dar poate fi influentata si de factori mai nativi precum simtul kinestezic al sportivului si asa mai departe.

Cristiano Ronaldo - Considerat de multi cel mai bine pregatit fizic si cel mai complet fotbalist. A atins in meci viteza de aproximativ 40 km/h. Are un standing vertical jump de 0.45 de metri, cifra ce se dubleaza cand sare din alergare.
Cristiano Ronaldo – Considerat de multi cel mai bine pregatit fizic si cel mai complet fotbalist. A atins in meci viteza de aproximativ 40 km/h. Are un standing vertical jump de 0.45 de metri, cifra ce se dubleaza cand sare din alergare.

 

Talentul – Rata de progres

Astfel ca, in general, cand spunem ca cineva este talentat de fapt spunem ca acesta s-a nascut cu anumite atribute fizice ce favorizeaza sportul practicat si are o rata de progres in sportul respectiv mare spre foarte mare. Exista evident si cazuri de sportivi care nu au un corp eficient pentru sportul ales, astfel ca au o rata de progres mare, dar capacitatile corpului nu ii ajuta sa atinga un nivel de top.

Acest element din urma, si anume rata de progres, este un element foarte important. Asta este elementul principal prin care un antrenor judeca potentialul unui sportiv si anume cat de repede acumuleaza tehnici sau cat de repede isi dezvolta indemanarea.

Carierele sportivilor de performanta au o durata foarte scurta. De obicei cariera unui sportiv se termina undeva pe la 35-40 de ani, poate si mai devreme in functie de sportul practicat. Tinand cont si de eventuala perioada necesara pentru ca un sportiv sa ajunga in top (campion intr-un anumit circuit, titular la o echipa de fotbal cu nume, etc), sportivul va avea undeva la 5-10 ani (10 in cel mai fericit caz) in care va fi in varf de forma. Trebuie sa tinem cont ca sportivii care sunt in varf de la 18 ani sunt totusi exceptia de la regula.  Acestea fiind spuse, si timpul de dezvoltare al sportivului e limitat, astfel ca cei care progreseaza cel mai repede in acest timp, au si cea mai mare sansa de a atinge varful.

Multiplu medaliat olimpic pentru Statele Unite. Mai exact, medaliat de 28 de ori.
Multiplu medaliat olimpic pentru Statele Unite. Mai exact, medaliat de 28 de ori.

Chiar si asa, si daca ne nastem cu anumite atribute optime pentru un tip de sport, e insuficient pentru a ajunge in top.

In continuare, vom prezenta cateva elemente importante pentru ca un sportiv sa ajunga in varful piramidei.

 

  1. Pasiunea pentru sport. Poate cea mai importanta conditie pe care sportivul trebuie sa o indeplineasca pentru a ajunge sus este sa iubeasca sportul. Pasiunea il va face sa se reintoarca la antrenamente, indiferent de conditii, oboseala si alte impedimente. Il va tine in sport si atunci cand infrunta esecul, accidentarile mai mult sau mai putin grave si asa mai departe. Evident, si pasiunea vine in mai multe nivele. Majoritatea sportivilor de top au o pasiune atat de puternica incat se antreneaza in cea mai mare parte a zilei, fara sa simta o oboseala mentala cauzata de faptul ca a facut asta (a nu se confunda cu oboseala mentala cauzata de antrenament in sine).

    Se stie ca Mike Tyson avea un regim de antrenament brutal, ajungand la 5-6 antrenamente pe zi. Intrebat de ce alearga la ora 4:30 dimineata, acesta a raspuns: "Pentru ca stiu ca in timp ce eu ma antrenez, adversarul doarme."
    Se stie ca Mike Tyson avea un regim de antrenament brutal, ajungand la 5-6 antrenamente pe zi. Intrebat de ce alearga la ora 4:30 dimineata, acesta a raspuns: „Pentru ca stiu ca in timp ce eu ma antrenez, adversarul doarme.”
  2. Varsta – Un factor important in dezvoltarea sportivului. Un lucru destul de evident de altfel, este ca sportivul trebuie sa inceapa practicarea sportului respectiv cat mai devreme. Asta ajuta la dezvoltarea unor baze si atribute fizice ce vor fi fundatia pe care sportivul va cladi ulterior. Intre doi sportivi care practica lupte spre exemplu, unul incepand la 8 ani si celalalt la 12, amandoi avand 15 ani (in momentul comparatiei), sansele sunt foarte mari ca cel care practica de la 8 ani sa fie mult mai bun ca cel care practica de la 12 ani.

    Viitorii campioni Absoluto. Importanta practicarii sportului de la varste fragede nu poate fi subestimata.
    Viitorii campioni Absoluto. Importanta practicarii sportului de la varste fragede nu poate fi subestimata.
  3. Conditiile de antrenament. Continuand cu paralela catre fotbal, putem observa cu ochiul liber diferenta intre productia de jucatori a Spaniei / Germaniei si productia Romaniei. Aceasta diferenta intre noi si ei exista din 2 mari motive (relevante articolului, procedurile de selectie,recrutare si incurajare a populatiei sa faca sport nefacand scopul articolului) : a) Baze de pregatire moderne. O importanta foarte mare in dezvoltarea sportivului o are baza de pregatire. Nu este o intamplare faptul ca Spania, Germania, Italia produc fotbalisti de top. Nu este o intamplare faptul ca Statele Unite au cei mai multi medaliati la Jocurile Olimpice. Accesul la baze de pregatire cu cele mai moderne aparaturi (fie ca vorbim de aparate de forta si conditionare, fie ca vorbim de terenuri, ringuri, etc) ofera sportivului mediul si uneltele propice pentru a avea o rata de progres cat mai mare. b) Metodologii de pregatire moderne si eficiente. Unul din motivele pentru care recordurile la Jocurile Olimpice au devenit din ce in ce mai bune este faptul ca metodele de pregatire au continuat sa evolueze, astfel oferind sportivi din ce in ce mai bine pregatiti si eficientizati pentru activitatea respectiva. Antrenorul are datoria sa fie permanent la zi cu ultimele metode de pregatire si sa ofere sportivului cel mai bun program de antrenament, pentru a asigura o rata de progres cat mai mare.  c) Partenerii de antrenament. Un factor foarte important in dezvoltarea sportivului, in special in sporturi de contact precum Kickbox-ul, Jiu Jitsu Brazilia, Artele Martiale Mixte, etc. Sportivul trebuie sa aiba la dispozitie parteneri de antrenament experimentati, pentru a putea creste cat mai repede si a invata din greselile facute de acestia de-a lungul carierei.

    EXOS Performance Center - Cel mai modern centru de pregatire fizica din Statele Unite. Este locatia preferata de multe staruri din UFC si NFL.
    EXOS Performance Center – Cel mai modern centru de pregatire fizica din Statele Unite. Este locatia preferata de multe staruri din UFC si NFL.
  4. Disciplina si „work ethic-ul”. In stransa legatura si poate la fel de importanta ca pasiunea este si disciplina. Multi antrenori spun ca prefera un sportiv disciplinat, in detrimentul unuia talentat dar indisciplinat. Un sportiv disciplinat va fi prezent la fiecare antrenament, va urma fara abatere instructiunile si programul antrenorului si, foarte important, se va asigura ca fiecare lucru pe care il face in viata de zi cu zi, il propulseaza catre scopul lui de a fi cel mai bun in sport, facand referire in special la stilul de viata ordonat pe care un sportiv trebuie sa il aiba (nutritie, fara viata de noapte, etc). Disciplina va fi absolut necesara atunci cand sportivul va fi nevoit sa faca sacrificii pentru a-si putea continua cariera.

    Floyd Mayweather - Un sportiv cunoscut pentru disciplina sa, disciplina ce l-a ajutat sa ramana neinvins in box
    Floyd Mayweather – Un sportiv cunoscut pentru disciplina sa, disciplina ce l-a ajutat sa ramana neinvins in box
  5. Situatia financiara. Un adevar trist, in special in tara noastra, este ca sportivul are nevoie de o situatie financiara decenta spre buna pentru a isi putea atinge telurile in sport. O situatie financiara buna ii va permite sportivului sa aiba parte de cea mai buna hrana, de suplimentele necesare pentru recuperare, cat si accesul la baze de pregatire si/sau de recuperare. Performanta este posibila si fara o situatie financiara buna, insa un sportiv ce isi permite cele mai bune suplimente si alimente, va fi clar in avantaj contra unuia ce nu isi poate permite sa se alimenteze corespunzator. Acest lucru este evident doar daca luam in considerare timpul de antrenament pe care il are un sportiv ce are un job full time si altul ce nu are nevoie sa munceasca pentru a se intretine. Detaliile fac si vor face intotdeauna diferenta.
  6. Suport social. Un factor care poate ajuta sportivul foarte mult este suportul oferit de familie precum si de cei din cercul social, mai ales daca acest suport vine si intareste un stil de viata sanatos si ordonat al sportivului.
  7. Atribute fizice si pregatirea fizica. Este foarte important ca sportivul sa aiba un corp si niste atribute fizice ce il avantajeaza in sportul practicat de el. Unele din aceste atribute sunt native (lungimea segmentelor, etc), altele sunt native dar pot fi antrenate pana intr-un punct (explozia spre exemplu) si, bineinteles, exista si atribute care pot fi dezvoltate fara probleme (fara sa se atinga un platou genetic prea usor). Nu este nici un secret ca, in ultimii ani, pregatirea fizica a devenit din ce in ce mai importanta, in fiecare an aparand noi metode si mai eficiente pentru conditionarea sportivilor. In special in sporturile de contact, pregatirea fizica este foarte importanta. Aceasta permite sportivului sa mentina un randament constant pe toata durata meciului.

    Conor McGregor lucrand la conditia fizica.
    Conor McGregor lucrand la conditia fizica.
  8. Nutritie, suplimentatie si recuperare. Desi este strans legat de numarul 5, exista foarte multi sportivi ce au mijloacele necesare insa nu se ocupa de nutritie, suplimentatie si recuperare. Acest capitol este de o importanta foarte mare. De altfel este principalul motiv pentru care foarte multi sportivi sunt prinsi dopati. Acestia se dopeaza pentru a isi accelera capacitatea de recuperare, astfel corpul permitandu-le sa se antreneze mai des. Sportivul trebuie sa acorde o importanta foarte mare nutritiei, suplimentelor si recuperarii pentru a se asigura ca este tot timpul recuperat inainte de un antrenament si ca corpul lui se dezvolta si se adapteaza la stresul antrenamentelor. Un sportiv ce nu acorda importanta acestor lucruri, nu va progresa fizic, nu va face acumularile necesare si va fi depasit de altii care au grija la aceste detalii.
    Johny Hendricks - Un luptator cunoscut pentru "ratarea" categoriei inainte de meciuri, una din cauzele principale fiind o nutritie ineficienta.
    Johny Hendricks – Un luptator cunoscut pentru „ratarea” categoriei inainte de meciuri, una din cauzele principale fiind o nutritie ineficienta.

    9. Un manager / impresar bun. Este bine cunoscut deja ca un manager sau impresar bun poate negocia pentru sportiv si ii poate obtine contracte de sponsorizare precum si contracte in echipe / circuite mai importante decat cele in care activeaza. Mai mult, un sportiv nu are nici cunostintele nici timpul necesar pentru a se ocupa de verificarea si negocierea contractelor si alte probleme legale, astfel ca un manager bun poate duce un sportiv la urmatorul nivel.

    10. Incredere de sine. Muhammad Ali spunea: „Pentru a fi un mare campion, trebuie sa crezi ca esti cel mai bun. Daca nu esti, pretinde oricum ca esti.” Muhammad Ali nu este singurul cu atitudinea asta si poate fi vazuta la majoritatea sportivilor de top. Increderea de sine puternica, uneori poate chiar absurd de mare, este un atu ce ii va oferi sportivului puterea mentala necesara pentru a face fata la cel mai inalt nivel.

    Muhammad Ali - Unii il considerau arogant, altii nu. Toti il considerau cel mai bun.
    Muhammad Ali – Unii il considerau arogant, altii nu. Toti, in schimb, il considerau ca fiind cel mai bun.