Nimeni nu spune ca „trebuie”. In mare, exista patru categorii de persoane pe care le vei intalni intr-o sala: cei care vor sa se mentina in forma (un fel de fitness training), cei care vor sa invete sa se apere (self-defense), cei care vor sa participe in competitii de gen (submission fighting, MMA etc.) si cei care o fac de „fun”. Daca te regasesti in vreuna dintre categoriile mentionate, ne poti face o vizita la sala.
Cross-training-ul este antrenamentul ce foloseste cele mai bune stiluri sau tehnici in cele trei faze ale luptei: standing (in picioare), clinch, ground fighting (lupta la sol). Acestea pot fi Muay Thai, Box, Kickboxing pentru standing, Muay Thai, Lupte Libere pentru clinch si BJJ pentru ground. Actualmente, exista o tendinta generala in lume (din pacate, mai putin in Romania) de a folosi cross-training-ul in cadrul diferitelor scoli de arte martiale, mai ales datorita eficientei acestor antrenamente in competitiile de MMA. De exemplu, toti luptatorii din competitiile MMA introduc BJJ in antrenamentele lor.
La primele antrenamente ai nevoie doar de sort sau pantaloni de trening si tricou. Ulterior, antrenorii te vor sfatui asupra echipamentului adecvat fiecarui stil.
Tehnicile sunt similare. Regulile si, implicit, modul de antrenament au dus la diferente evidente intre cele doua stiluri. In Judo un meci poate fi castigat: a) printr-o proiectare clara in care adversarul ajunge pe spate; b) printr-o tehnica ce-l forteaza pe adversar sa renunte la lupta; c) prin fixare; d) prin acumularea de fractiuni de punct obtinute din proiectari realizate partial sau fixari pentru perioade scurte de timp; e) prin abandonul adversarului. In BJJ meciul poate fi castigat: a) printr-o tehnica ce-l forteaza pe adversar sa renunte; b) prin acumularea de puncte (vezi mai jos “sistemul de punctare”) acordate pentru imbunatatirea pozitiei in raport cu adversarul. Mai mult, regulamentul din Judo limiteaza atat proiectarile si tehnicile care pot fi aplicate pentru a forta adversarul sa renunte, cat si timpul petrecut in lupta la sol. Regulamentul din judo si, implicit, antrenamentul il forteaza pe practicant sa se axeze pe proiectari, in timp ce regulamentul din BJJ il indreapta pe practicant spre lupta la sol.
Nimeni nu poate afla raspunsul la aceasta intrebare in afara de tine. Este important in primul rand sa stii ce iti doresti sa obtii prin practicarea stilului respectiv. Vrei o forma de auto-aparare, o modalitate de a te mentine in forma, un mod de a-ti face noi prieteni? La aceste intrebari si la multe altele va trebui sa gasesti singur/a raspunsul. Ia in calcul si suma lunara pe care trebuie sa o platesti pentru abonament, conditiile care iti sunt oferite la sala, cat de accesibila e sala de casa ta si ce fel de persoane vei intalni acolo. Pune cat mai multe intrebari instructorului si celorlalti membri ai clubului.
MMA este o platforma de competitii cu reguli reduse ce reuneste luptatori din cele mai diferite stiluri (Box, Muay Thai, Kung Fu, BJJ, Kenpo, Karate, Judo, Wrestling). Cea mai cunoscuta competitie este Ultimate Fighting Championship (UFC).
Nu. Jiu Jitsu Traditional sau Jiu Jitsu Japonez, cum mai este cunoscut, a fost dezvoltat de samurai cu mult timp in urma si se pare ca a fost importat in Japonia de chinezi sau indieni. JJT se axeaza pe lovituri, proiectari si tehnici articulare insa nu are complexitatea luptei la sol din BJJ. Familia Gracie a eliminat aproape complet loviturile din arsenalul BJJ-ului si a creat un sistem special de punctaj in competitii care favorizeaza o pregatire realista.
Salutare! Sunt Mona de la Absoluto! Cu ce te-as putea ajuta? Esti interesat de program, locatii, preturi abonamente sau cum se face o rezervare? Scrie-mi intrebarile in chat si iti raspund cu drag.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok