Ce am invatat la UFC 188: cum sa folosesti Taekwondo pentru a lua „Meciul serii”!

de Tudor Mihaita

Toti ochii au fost atintiti pe lupta Werdum – Velasquez la UFC 188. Victoria brazilianului a adus multe comentarii si analize. Din pacate, desi declarat „Fight of the Night” (Meciul Serii), meciul dintre Yair Rodriguez si Charles Rosa a trecut aproape neobservat.

Dupa parerea mea, meciul nu este doar extrem de spectaculos, ci si un mini-instructional in sine. Cred foarte mult in studierea luptelor, pe langa instructionalele propriu-zise. Pe instructionale sunt prezentate multe tehnici „de umplutura”, iar dinamica tehnicii si contextul aplicarii acesteia se pot observa cel mai bine in meci.

Pentru inceput trebuie precizat ca Rodriguez e centura neagra in Taekwondo, iar acest lucru se vede in abordarea loviturilor sale de picior. Are si elemente de Muay Thai/Kickboxing printre acestea, insa interesant este cum reuseste sa faca un mix extrem de eficient intr-un sport in care exista in permanenta riscul ca acest gen de lovituri sa fie agatate si urmate de ducere la sol.

Mexicanul foloseste loviturile de picior in special ca element de strategie: blocheaza atacurile adversarului si mentine distanta. De altfel, acesta este punctul forte al Taekwondo-ului: simtul distantei. Putine dintre loviturile trimise in acest meci au scopul de a strange „damage”.  Inceputul insa este diferit. Prima lovitura pe care o foloseste in meci este un „side check” la genunchi, o arma foarte des folosita si de Anderson Silva si Jon Jones.

1 side knee kick

Secventa urmatoare este incredibila. La numai 5 secunde, luptatorul executa o lovitura din intoarcere la cap…

2 spinning

…urmata de o lovitura prin forfecare cu dubla tinta: pulpa – cap:

3 low kick to high kick

4 low kick to high kick

La scurt timp urmeaza o alta forfecare, de data aceasta frontala:

5 bicycle kick

6 bicycle kick

Inceputul reprizei a doua aduce, in numai 30 de secunde, o noua serie impresionanta din partea lui Rodriguez. Inceputul il constituie o agatare a piciorului. Simtind ca pierde piciorul adversarului, mexicanul prefera sa trimita un mid-kick care conecteaza din plin, in locul unei secerari:

7 low kick catch

8 low kick catch mid kick

Trec doar patru secunde si trimite un nou „knee check”:

9 knee side kick

Dupa alte trei secunde are un timing impecabil, raspunzandu-i lui Rosa cu un low kick puternic la pasul inainte cu directa al acestuia. Lovitura il prinde complet „off-guard” pe adversar si il trimite la podea. Interesant este ca Rodriguez continua low kick-ul cu agatare, o tehnica ce aminteste de abordarile lui Machida:

10 low kick pe directa

Ultima lovitura de picior din acest inceput de repriza este un side-kick la cap

11 side kick to face

Cateva concluzii legat de abordarea lui Rodriguez:

– incepe reprizele cu o diversitate de atacuri, incercand sa nu fie previzibil, schimband des garda

– combina loviturile din Taekwondo, care sunt rapide si folosesc distante mari, cu cele din Muay Thai, care sunt puternice

– loviturile din Taekwondo sunt date „scurt” si vizeaza tinta cu talpa. Foloseste „snap”-ul, mai mult decat torsiunea soldurilor. Nu paseste lateral ca in Muay Thai, pentru a micsora timpul executiei

– creeaza greu damage prin aceasta abordare, folosind in putine randuri tibia ca arma principala

Iata si cateva diferente principale intre loviturile din patru stiluri diferite de arte martiale Kyokushin Karate, Shotokan Karate, Taekwondo si Muay Thai:

kicks (1)

In final, cateva imagini surprinse de fotografi in timpul meciului, in care se pot observa si alte detalii ale tehnicilor lui Rodriguez:

MXCP105-613_2015_204558_high UFC-188-EVENT-SELECTS-068[1] UFC-188-EVENT-SELECTS-075

MEXICO CITY, MEXICO - JUNE 13:  (R-L) Yair Rodriguez of Mexico kicks Charles Rosa of the United States in their featherweight bout during the UFC 188 event at the Arena Ciudad de Mexico on June 13, 2015 in Mexico City, Mexico. (Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.