Top 3 principii pentru un conflict pe strada

de Tudor Mihaita

De-a lungul timpului, peste 1000 de persoane au trecut pragul salii mele. Unii dintre ei au ajuns in situatii de conflict pe strada pe care l-au rezolvat cu succes. Am antrenat si antrenez sportivi profesionisti care lupta in gale cu reguli reduse, acolo unde poti lovi cu pumnul, cotul, piciorul, iti poti darama adversarul la podea, il poti strangula sau ii poti forta o articulatie pentru a-l face sa renunte la lupta.

Pot spune cu mana pe inima ca bataia in niciun caz nu e rupta din Rai! Ba din contra, uneori iti poate face viata un Iad. Tocmai din acest motiv, in 100% din cazuri incearca sa eviti orice confruntare fizica. Uneori insa nu ai alta solutie decat sa actionezi pentru a te apara pe tine sau cei apropiati tie. Iata cele mai importante 3 elemente de care trebuie sa tii cont, extrase din programa de Gracie Jiu Jitsu pe care o folosim la Absoluto Fighting Center:

  1. Evalueaza imprejurimile! Ai cale libera sa te retragi? Sunt obstacole in jurul tau? Sunt obiecte pe care agresorul sau chiar tu le puteti folosi? Sunt cateva dintre elementele de care trebuie sa tii cont. Priveste rapid in jurul tau si evalueaza situatia. In functie de imprejurimi trebuie sa decizi ce tactica vei folosi, dar mai ales ce tehnica. Daca de exemplu ai o cale de iesire in spatele sau, vei putea folosi una dintre cele 3 tehnici pozitionale din Gracie Jiu Jitsu. Daca nu ai o cale de iesire, iar solul prezinta pericol pentru tine, e indicat sa aplici o tehnica de incapacitare in picioare, asa cum este RNC-ul, din programa de Gracie Jiu Jitsu.

download

  1. Cea mai buna aparare nu este atacul! Gracie Jiu Jitsu este o arta martiala de AUTOAPARARE. Asta inseamna ca trebuie sa existe un atac caruia sa ii raspunzi. Daca doar vrei sa faci rau cuiva, nu ai nevoie de antrenamente in arte martiale, ci doar de o bata de baseball si de un loc neiluminat. Trebuie sa intelegi ca legea in Romania este foarte stricta in ceea ce priveste situatiile de autoaparare si folosesc principiul proportionalitatii: daca cineva iti da o palma, nu il poti lovi cu pumnul; daca te ataca cu un cutit, nu poti folosi un pistol etc. Da, este aberant, dar trebuie sa te gandesti ca actiunile tale pot avea urmari tragice.

gun-vs-knife

  1. Incapaciteaza cu vatamare minima! Probabil ca aceasta este esenta Gracie Jiu Jitsu si a oricarei situatii de conflict. O tehnica violenta, chiar daca poate reduce complet capacitatea de reactie a agresorului, vine cu vatamari majore. Auzim deseori de situatii in care o banala lovitura duce la deces, intr-o confruntare pe strada. In Gracie Jiu Jitsu, principiul de incapacitare foloseste tehnici cu control si cu vatamare minima sau inexistenta. Vei invata care sunt cele 3 tehnici esentiale care incapaciteaza adversarul fara a-l rani.

140305-M-NP085-009

Descopera artele martiale! Vino la Absoluto!

Pentru a-ti face o programare la noi, trimite un e-mail la contact@absoluto.ro sau suna la 0723.533.445. Voi fi bucuros sa te indrum catre orice arta martiala, chiar daca simti ca Gracie Jiu Jitsu nu este pentru tine.

Tudor Mihaita este prima centura neagra in Brazilian Jiu Jitsu (Gracie Jiu Jitsu) din Romania. Antreneaza cel mai medaliat club romanesc de arte martiale in ultimii trei ani. Sportivii sai au cucerit peste 1600 de medalii in competitii interne si internationale, incluzand 10 titluri Mondiale si 17 titluri Europene.

2 thoughts on “Top 3 principii pentru un conflict pe strada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.