fbpx
773 Views

de Gabriel Necula

Toti luptatorii (indiferent de stilul practicat) au de-a lungul timpului nenumarati adversari. Cu unii se lupta o data, cu altii poate de doua sau trei ori. Exista insa un adversar special, un adversar formidabil, adversar cu care fiecare luptator, si sportiv in general, este intr-o permanenta lupta. Acest „adversar” este uzura.

Pe masura ce timpul trece peste un sportiv, acesta acumuleaza uzura. Uzura este cauzata de antrenamente intense, accidentari ce nu sunt recuperate corespunzator si se cronicizeaza, meciuri in care sportivul incaseaza mult, slabiri sau diverse fortari mecanice si/sau metabolice ale organismului.

Exista si situatii de accidentari grave, care lasa o urma mult mai adanca asupra corpului.

Aici intervin specialistii in recuperare, recuperarea sportivilor fiind un domeniu ignorat de multi sportivi amatori si chiar profesionisti, din lipsa de cunostinta, dar apreciat de toti sportivii de elita, fiind foarte greu sa ajungi in categoria lor fara sa acorzi o atentie deosebita corpului si aspectului de recuperare. Specialistii au rolul atat de a recupera un sportiv post operatoriu, precum si de a-l ajuta in a preveni accidentarile prin a-i corecta deficientele musculare, motrice precum si prin tehnici speciale de masaj menite sa recupereze musculatura dupa efort.

Exista foarte multi sportivi care, in urma unei accidentari grave si a unei recuperari sub-optime, nu s-au recuperat 100% si nu au mai performat niciodata la nivelul de dinainte.

O recuperare incorecta te poate lasa cu dureri cronice in zona afectata, mobilitate,  forta si coordonare redusa precum si cu o sensibilitate la accidentari in viitor. In cazuri majore, o accidentare la un membru poate provoca, in timp, o accidentare in alta zona a corpului. O accidentare la glezna dupa care sportivul nu isi mai recupereaza mobilitatea integral poate afecta in timp genunchiul, apoi soldul.

Mauricio "Shogun" Rua, unul din luptatorii ce au avut probleme numeroase cu accidentarile, in special la genunchi
Mauricio „Shogun” Rua, unul din luptatorii ce au avut probleme numeroase cu accidentarile, in special la genunchi

Mauricio „Shogun” Rua este un prim exemplu de sportiv ce nu s-a recuperat optim dupa accidentare. Imediat dupa ce UFC-ul a cumparat Pride, Shogun isi facea debutul impotriva lui Forrest Griffin (2007). Shogun nu a reusit sa castige meciul, pierzand prin rear naked choke. Ulterior acestui meci, s-a operat la genunchi. In lunile urmatoare, Shogun a trebuit sa se opereze din nou la genunchi, fiind nevoie de o a doua interventie pentru a ii reface ligamentele colaterale.

Trei ani mai tarziu, in Mai 2010, Shogun castiga cu rematch-ul cu Machida insa dezvaluie ca a recidivat accidentarea la genunchi si are nevoie de o a treia operatie.

Cain Velasquez este si el un luptator ce a avut o cariera plina de accidentari.

Recuperarea pentru sportivii Absoluto Fighting Center

Absoluto Fighting Center colaboreaza cu clinica Centrokinetic pe partea de recuperare, avand deja 7 sportivi recuperati cu succes printre care:

Camil Moldoveanu, Head Coach Absoluto Cotroceni si multiplu campion mondial si european la BJJ, recuperat dupa o ruptura de menisc ce a necesitat operatie.

i

Ion „Bombardierul” Pascu, luptator profesionist de MMA (15-7), recuperat dupa o ruptura de ligament incrucisat anterior, revenind la parametrii fizici optimi dupa doar 3 luni.

18222087_1904309909846224_5420216904718163098_n

Ionut „Pitbull” Atodiresei, luptator profesionist de MMA si Kickbox, recuperat dupa o ruptura de ligament incrucisat anterior.

Mai multe informatii despre accidentari si recuperare puteti gasi pe site-ul Centrokinetic.