4,707 Views

 de Gabriel Necula

 

Toata lumea ar trebui sa evite lupta pe strada, dar, realistic vorbind, uneori acest lucru nu este posibil si trebuie castigata confruntarea (fie pentru pastrarea integritatii corporale, fie pentru a nu fi jefuit, fie pentru a proteja pe cei dragi, situatiile sunt nenumarate). Acesta este si motivul pentru care foarte multe persoane se apuca de arte martiale, pentru a se putea apara intr-o astfel de situatie.

Ce trebuie sa stiu daca ma aflu intr-o asemenea situatie?

  1. Majoritatea confruntarilor pe strada se termina in maxim cateva secunde. O persoana initiaza atacul fiind in distanta foarte mica, iar cealalta se afla in imposibilitatea de a reactiona, cel mai probabil aparand knock-out-ul.
  2. Agresorul poate fi inarmat. Chiar daca nu are o arma alba in mana, exista posibilitatea sa aibe una in buzunar, etc. Atentie sporita deoarece acesta poate avea pumnal pus pe pumn sau alte astfel de accesorii.
  3. Agresorul poate avea complici in apropiere.

 

Ce trebuie sa fac?

  1. Nu lasa atacatorul sa se apropie de tine. Mentine distanta de minim un brat fata de el, astfel poti reactiona in cazul in care initiaza un atac.
  2. Foloseste-ti cunostintele din arte martiale si tine lupta in zona ta confortabila.
    1. Striker. Daca practici kickbox, box, karate sau arte martiale ce se bazeaza pe lovituri de brate si de picioare, tine lupta in picioare. Reflexele vor aparea de la sine. Cauta sa inchei lupta cat mai repede.
    2. Grappler. Daca practici sporturi de grappling (lupte libere, BJJ, sambo, etc), clinch-ul este o varianta, dar trebuie atentie foarte mare in caz ca atacatorul are complici (caz in care este de evitat grappling-ul prelungit). E recomandat incheierea conflictului printr-o proiectare (suprafetele de ciment, etc fiind mai mult decat suficiente pentru asigurarea KO-ului) iar daca nu este suficient, incheierea conflictului din lovituri dintr-o pozitie ce permite ridicarea rapida (exemplu knee on belly).
  3. Daca nu ai experienta in arte martiale, lucrurile se complica dar nu este imposibila iesirea din conflict cu succes. Cea mai eficienta solutie este initierea atacului si surprinderea agresorului, astfel incheiand conflictul intr-un timp foarte scurt. Intrarea intr-un conflict prelungit este in defavoarea ta, tinand cont de faptul ca agresorul ar putea fi antrenat.
  4. Asigura-te ca iti protejezi barbia, tinand bratele sus pe cap.
  5. Evita loviturile inalte de picioare daca agresorul da dovada de experienta in lupta. Poate fi prinsa lovitura si se poate ajunge intr-o situatie de lupta la sol, lucru nefavorabil, mai ales pentru o persoana fara experienta in grappling.
  6. Mentine tot timpul ochii deschisi, pentru a vedea loviturile.
  7. Mentine pe cat posibil o stare cat mai calma, luciditatea mentala este un factor foarte important intr-o astfel de situatie.
  8. Asigura-te ca mentii o distanta de aproximativ un brat sau un pic mai mare intre tine si adversar, micsorand-o doar cand vrei sa ataci.
  9. Tine minte ca fuga e sanatoasa, daca ai posibilitatea de a fugi, este lucrul cel mai indicat.
  10. Tine minte ca in situatii de autoaparare, orice este permis. Lovituri de cap, cot, genunchi cat si loviturile in zona genitala sunt permise. Daca oportunitatea apare, foloseste-le.
  11. Daca agresorul este inarmat, cel mai recomandat curs de actiune este fuga, mai ales daca arma acestuia este cutitul. In cazul armelor precum bate / bate telescopice / etc, este recomandata intrarea in clinch. Pentru a folosi eficient o bata, agresorul trebuie sa incarce lovitura si sa duca mainile in spate, lucru imposibil odata ce se afla in clinch. De acolo cautati ori sa il proiectati, ori sa loviti in clinch.

 

 

Cum ma pot asigura ca sunt pregatit pentru o astfel de situatie de auto aparare?

 

Cel mai eficient mod de a fi pregatit pentru o astfel de situatie este sa te antrenezi in arte martiale, insa doar in cele in care exista o forma de exercitiu cu rezistenta (in care partenerul incearca sa execute o tehnica iar tu sa-i opui rezistenta) denumit si sparring. Desi lucratul tehnicii fara ca partenerul sa se opuna este o parte esentiala a procesului de invatare, sparring-ul este metoda de antrenament prin care un practicant devine gata de lupta, invatand sa aplice tehnicile invatate sub conditii de stres fizic, psihic si rezistenta a adversarului.

Este recomandat sa practicati atat o arta martiala de striking (precum kickbox-ul) cat si o arta martiala de grappling (precum BJJ-ul) astfel asigurandu-va ca nu va aflati pe taram necunoscut nici la sol, nici in picioare.

Mai mult de atat, al doilea lucru care te poate “pregati” pentru o astfel de situatie este vigilenta. Fii mereu atent la imprejurimi, asigura-te ca stii intotdeauna ce persoane ai in spate, lateral, astfel micsorand sansele de a fi surprins de un potential atacator.

La final, o compilatie cu lupte pe strada. De urmarit cateva elemente :

  • Loviturile prin surprindere
  • Distanta de la care sunt surprinsi cu lovitura de knockout
  • Locul bratelor cand acestia primesc lovitura de knockout
  • Actiunile din clinch
  • Proiectarile din clinch care duc la lupta la sol / knockout din proiectare

 

YouTube player