1 View

de Gabriel Necula

Jon Jones utilizand ghilotina
Jon Jones utilizand ghilotina in UFC

Cu totii am vazut diverse situatii de auto aparare, fie pe YouTube, fie pe Facebook, in care unul dintre protagonisti este practicant de Jiu Jitsu Brazilian sau o alta forma de grappling. Majoritatea finalizarilor folosite de protagonisti in aceste videoclipuri sunt: ghilotina, strangulare de la spate (rear naked choke) si armbarul.

In continuare vom prezenta 5 motive pentru care ghilotina este cea mai eficienta finalizare dintre cele mentionate mai sus intr-o confruntare pe strada.

  1. Asigura incheierea conflictului. Spre deosebire de tehnicile articulare, ghilotina (fiind strangulare) asigura incheierea altercatiei, prin faptul ca adversarul ramane fara aer (strangularea este una ce actioneaza pe trahee). Acesta este un avantaj imens fata de tehnicile articulare, deoarece efectul adrenalinei este bine cunoscut, mascand durerea temporar si oferind combatantilor o agresivitate sporita. Astfel, desi adversarul este cu un membru luxat, in unele cazuri poate continua lupta.
  2. Nu tine cont de particularitatile adversarului. O alta deosebire fata de tehnicile articulare este ca strangularile functioneaza indiferent de constitutia adversarului, flexibilitatea acestuia sau alte atribute fizice care ar putea sa scada din eficienta unei tehnici articulare.
  3. Sunt surprinzatoare. Ghilotina este una din cele mai surprinzatoare finalizari din meciurille de MMA si Grappling. Prinsa corect, provoaca durere in zona gatului iar timpul de reactie este foarte mic, adversarul avand foarte putine optiuni.
  4. Usor de atacat contra persoanelor neantrenate. Majoritatea persoanelor neantrenate isi vor expune gatul foarte usor intr-o situatie de gat, in special daca initiaza intrarea la doua picioare. Sunt de altfel foarte vulnerabile si la setarea ghilotinei prin tragerea de cap (head snap).
  5. Nu necesita ducerea luptei la sol. Unul din cele mai mari avantaje ale ghilotinei este ca e printre putinele finalizari care pot fi executate in picioare, permitand celui care initiaza procedeul sa finalizeze lupta fara sa fie nevoie sa proiecteze sau sa se expuna la lovituri venite de la alti potentiali atacatori din exterior cat timp se afla la sol.

Mai jos aveti un scurt tutorial despre cum sa atacati o ghilotina

YouTube player